AN  projekt  2020

AN Projekt

Az Intézményünkbe került naszád olyan komplex program kidolgozására, hosszútávú fejlesztésre, hagyományőrzéssel kapcsolatos tevékenységek tananyagba illesztésére - helyi tanterv fejlesztésére - ad módot, amely egyedi lehetőséget biztosít Intézményünk számára az egész országban.
A lehetőségek olyan komplex órákat is takarhatnak, amelyek minden tantárgyat, kollégiumi csoportfoglalkozást érinthetnek, mert még egy a hajón, vagy mellette tartott osztályfőnöki órának is más hangulatot biztosít ez a nem mindennapi környezet. A minőségbiztosítás érdekében a projekt fontos eleme a folyamatos visszacsatolás beépítése a fejlesztési folyamatokba.

A naszád

Az AN 2 típusú naszádok a korábbi Folyami Flottila aknafelderítő, aknamentestő egységei voltak. Még 1952-ben a váci Dunai Hajógyár beindította 53 db AN 2-es naszád gyártását és 1956-ban adták át az utolsó hajót. A hajókat két 85 LE teljesítményű Csepel D–613 dízelmotorral szerelték.

A haderőreformok hozadéka volt a nagy mennyiségű nem használt kishajó selejtezése és értékesítése, amely kapcsán 2004-ig sok naszád magántulajdonba és felújításra került.
A megmaradt, üzemképtelenné tett hajókat kilós áron a feldolgozó telepre szállították, ott várták további sorsukat.

Hajó  iskolánkban

A hajó helyének kijelölése és a fuvarszervezés után a kerületi Rendőrkapitányság biztosításával megérkezett a relikvia az intézménybe, és a vele együtt megkapott tartóállványra került. A Csepeli Hon és Rendvédelmi Ifjúsági Napra célul tűztük ki a hajó oldalfalának letisztítását, festését és előkészítését a névadásra. Nagyszerű lehetőség volt, hogy ez a rendezvény egybeesett intézményünk átadásának 70. évfordulójával. A hajótest oldalfalának tisztítása egy hetet vett igénybe. Több ötlet után végül a KADÉT névre kereszteltük szerzeményünket, névfeliratát a Honvédelmi verseny eredményhirdetése után, az MH1 Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnokának szavaira leplezte le az igazgatónő.

Lehetőségek

Az innovatív, fejlesztő komplex projekt minden együttműködő vezető, pedagógus, alkalmazott, tanuló és a külső partnerek számára is magában hordozza a folyamatos szakmai fejlődés szükségességét. A négydimenziós tevékenységmodell minden elemét tartalmazza. Ezzel már karöltve jár a tudásmegosztás intenzív fejlesztése, természetessé válása is. A létrehozott dokumentumok, tapasztalatok megosztása nem csak a munkaközösségekben, hanem az együttműködő intézmények között a BKSzC-n belül, valamint az országban a Honvéd Kadét programban részt vevő intézmények között is eredményes közös munkára ad lehetőséget. Ezt segíti az AN projekt saját weboldala is. A pedagógiai fejlődés a munkacsoport megbeszélések, az oktatók közötti koordináció, a helyi tantervfejlesztés, és a rendezvények szervezése, lebonyolítása kapcsán erősödik fel. A kutatási tevékenységet a történelmi, műszaki háttér feldolgozásától a legkorszerűbb fejlesztések külföldi publikációinak vizsgálatáig terjedő feladatok fedik le.

Célok

Tervünk a hajó dokumentációjának elkészítése 3D CAD modellező szoftverrel. Külön aktualitás az MH1. Tűzszerész és Hadihajós Ezred számára 2019. november 5-én átadott két felújított naszád közül a CSEPEL modelljének elkészítése 2022. július 25-re, a hadihajósok napjára. 1848-ban ezen a napon jött létre az önálló magyar hadihajózás. Ehhez kapcsolódóan Modellező Szakosztályunk egy AM hajó modelljét már adományozta az alakulatnak, tervezzük a CSEPEL 1:30 modelljének adományozását is erre az ünnepnapra.